Mikä auttaa masennukseen? - Life Update

Tällä hetkellä on meneillään mielenterveysviikko, jonka kunniaksi päätin taas kirjoittaa aiheesta.Mielenterveysviikon aikana Mielenterveyden keskusliitto ja sen 160 jäsenyhdistystä järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia ja tempauksia, esimerkiksi: seminaareja, mielenterveyskävelyjä, iltamia, konsertteja ja lausuntailtoja.
Päätapahtuma on kaksipäiväiset Mielenterveysmessut, jotka järjestetään Helsingissä.
-Mielenterveyden keskusliitto

Itselläni on menossa mielenterveydellinen arviointi, josta voit lukea täältä Mielialahäiriö? - Life update ja siksi tämä viikko on hyvin keskeisessä osassa myös mulle.

Kaiken skeidaan keskittymisen sijasta ajattelin puhua kuitenkin asioista, jotka auttaa mua jaksamaan, kun huonoja hetkiä tulee. Ehkä tästä on apuakin jollekin tai joku voi samaistua mun fiiliksiin.

Päiväkirja
Oon vuosia vähätellyt päiväkirjaa ja sitä, että siitä olisi jotain apua. Kokeilin sen kirjoittamista nuorena, mutta jostain syystä oli vaikea olla rehellinen edes itselleen ja siksi päiväkirjan kirjoittaminen tuntui turhalta. Nyt on kuitenkin hieman eri tilanne. Olo on välillä sellainen, että tukehtuu eikä ajatuksiltaan pääse eroon. Siksi otin kynän käteeni ja aloin kirjoittamaan kaiken schaissen päiväkirjaan, jota kutsun kauniisti paskapäiväkirjaksi, koska sen sisältä löytyy vaan pelkkiä kamaluuksia. Kirjotan ihan suodamatonta tekstiä, oli kyse sitten itseinhosta, vihasta tai turhautumisesta. Sen jälkeen tuntuu,että voin taas hengittää eikä tarvitse pyörittää ajatuksia päässään.

Kisut
Mun kaksi ihanaa karvapalloa, jotka änkee syliin ja haluaa huomiota enemmän kuin tarpeeksi, auttaa mua tosi paljon. Sitä on myös tutkittu, kuinka lemmikki ja sen paijaaminen oikeasti tuottaa mielihyvää ja ylläpitää terveyttä. Lue lisää täältä: Lemmikkieläimet ja ihmisen terveys


Hieronta\Paijaus\Halaus\MIÄS
Onneksi mun mies tekee tätä melko paljon ja mielellään. Mun aivot menee täydelliseen pumpuliin, kun mua hierotaan. Pienikin paijauskosketus vaikka olkapäälle ja meen ihan veteläks!:D Mut saa myös hyväntuuliseksi tällä keinolla, jos on huono päivä. Halaus auttaa mulla paniikkikohtauksiin tosi paljon. On tutkittu, että halaus ja läheisen hellyys tuottaa kropassa oksitosiinia eli ns "rakkaushormonia". Nyt vaan halailemaan! Jooga
Tää on mulle uusi tuttavuus, mutta suosittelen kokeilemaan kotijoogaa. Löysin aloittelijan joogavideon youtubessa. Kestää 20 minuuttia ja sopii jokaiselle, koska liikkeet ja asennot eivät ole liian vaikeita. Tämä on hengitykseen ja itseensä keskittymistä. Suosittelen laittamaan puhelimet ja tv:t pois päältä tämän ajaksi, sytyttämään kynttilöitä ja kuuntelemaan itselleen sopivaa, rauhallista musiikkia.


Puhu ja kerro tunteistasi
Tämä on mulle yksi vaikeimpia asioita. Mun on vaikea puhua ja kertoa tunteistani rehellisesti edes mun lähimmille, koska koen, että se tekee mut haavoittuvaksi ja epäonnistuneeksi. Kirjoittaminen on mulle paljon helpompaa kuin kasvokkain keskusteleminen ja siksi tykkään olla näin avoin täällä blogissa ja jakaa omia ajatuksia.
Suosittelen kuitenkin yrittämään, sillä joskus, kun sitten loppujen lopuksi puhun tunteistani ja viikkojen lasti purkautuu hartioilta, niin olo on mahtava ja positiivinen.


Läheiset
Läheiset ystävät ja ihmiset, joidenka tiedät olevan tukena, jos sitä tarvitset. Jo sekin riittää, että tiedät heidän olevan olemassa. <3

kuva:Mirai-image

2 kommenttia

  1. Tosi ihanaa, että oot löytänyt ja tunnistanut keinoja millä helpottaa omaa oloa <3 Me ystävät ollaan myös täällä tukena <3

    VastaaPoista