Pellettivessa kissalle

Silloin, kun vielä harkittiin kissan hankkimista ja mietittiin kuinka paljon kissan pitäminen maksaisi kokonaisuudessaan mainitsi sulhoni pellettivessasta. Itelleni pellettivessa ei ollut mitenkään tuttu ja olin nähnyt vain kissanhiekkavessoja, joten piti siis hieman googlailla ja ottaa selvää.

imexwood.fi
Aikaisempi kissanvessa ei itsessään maksanut paljoa. Olisiko ollut jotain 20 € paikkeilla, mutta kissanhiekka, jota kasvattaja suositteli (ja itse pidin sen tuoksun ansiosta) oli EverClean. EverClean kissanhiekkoja on hajuttomia ja erilaisilla tuoksuilla. Hiekka oli melko kallista noin 23 € 10 kg laatikko ja sitä joutuu ostamaan aika usein, koska kulutus on ainakin Topin kanssa suuri. Kasvattaja suositteli vielä aluksi saman tutun hiekan käyttämistä ja totutella kissa pellettiin. Pistimme normaaliin kissanvessaan hiekkojen joukkoon hieman tuota ekotuotetta, jotta Topi tottui sen tuoksuun. Yhdessä vaiheessa Topi innostui pyörittelemään pellettipaloja  ja leikki niiden kanssa. Toivotaan,ettei sama jatku nyt, kun vessassa on pelkkää pellettiä. :D

modernhippiemag.com

Pelletti tulee halvemmaksi kuin hiekka, mutta itse pellettivessan hankkiminen on hieman kallista. Esim meidän hankkima Faunattaresta maksoi 46,95 €, mutta pidemmällä aikavälillä pelletti tulee edullisemmaksi ja on paljon kevyempi kantaa kaupasta kotio. Pellettien hinta vaihtelee hieman 10 €/10 kg paikkeilla.

Mikä on pellettivessa?

kaksiosainen kissanvessa: ylemmän osan pohjana on ritilä. Tähän osaan laitetaan pellettikuiviketta merkkiin saakka (n. 2 cm)
Kissan pissatessa n. 90% nesteestä menee ritilän läpi alempaan osaan.
Ylemmän osan pellettikuivike imee lopun nesteen itseensä ja muuttuu kostuessaan sahanpuruksi.
Kissan kuopiessa vessaa, sahanpuru putoaa ritilän läpi alempaan osaan, joka on helppo tyhjentää ja pestä erikseen.
Ylemmässä osassa on aina kuivaa, havuntuoksuista pellettikuiviketta.
Kissan tassut pysyvät kuivina, eikä kivipölyä tms. kulkeudu muualle asuntoon.
 • Hajuton
 • Taloudellinen
 • Hygieeninen
 • Pölytön
 • Luontoystävällinen
Petshop.fi


Pellettivessan tyhjennys

 • Päivittäin kakkojen tyhjennys suoraan vessanpönttöön. (Ei haittaa vaikka muutama pellettikin joutuu mukaan)
 • Noin kerran viikossa pelletivessan alaosan (eli puruksi menneen pelletin) tyhjennys.
 • 2-3 kuukauden välein koko vessan kunnollinen pesu
En meinannut millään löytää tietoa siitä, mihin käytetyt pelletit saa kompostin lisäksi viedä. Vesilaitoksen mukaan mitään ylimääräistähän ei vessaan saisi laittaa. Jos kuitenkin uhmaat sääntöjä ja aijot laittaa, niin pistä purua vain vähän kerrallaan ja vedä vessa (eli noin 2-3 dl kerralla). Ei kaikkea kerralla, jottei vessa mene tukkoon. Itse päätin nyt kuitenkin pistää purut roskiin tai kompostiin.. :)


Tässä kuvia hankkimastamme pellettivessasta :)


Yläosa nostetaan ja alaosaan mennyt purupelletti poistetaan roskiin tai kompostiin.Pelkäsin myös, että pelletti päästäisi hajuja enemmän kuin kissanhiekka, mutta kuulemani perusteella hajut eivät pääse pelkletistä juurikaan leviämään. Kastunut pelletti päästää hieman puumaista tuoksua.

Nyt uusi vessa testiin ja toivotaan,että vaihdos menee ongelmitta! :)3 kommenttia

 1. Moi. Itse olen päätynyt myös kokeilemaan tulevalle kissallemme pellettivessaa. On tottunut tähän kuivikkeena jo kasvattajalla. Pellettivessan voi kissalleen tehdä myös itse edullisesti. Tähän tarkoitukseen toimii esim. Curverin (tms.) muutaman euron muovilaatikot, joista toiseen eli päällimmäisenn porataan pellettien koosta riippuen 6 - 8 mm kokoisia reikiä porakoneella noin 1,5 sentin välein (kissapellettiä käytettäessä joku on porannut jopa alle 6 mm:n reikiä). Vapon rautakaupasta saatava isokokoisempi pelletti on huomattavasti edullisempaa kuin varsinainen kissapelletti ja sitä myydään isommissa erissä. Pelletti tulee säilyttää kuivassa ja tiiviisti, ettei se ala hajota sahanpuruksi ilmankosteudesta johtuen jo ennen varsinaista käyttöä. Muovilaatikoita voi halutessaan hankkia vaikka kolme, niin silloin on heti alimmaisen laatikon pesun ja kissanpissan ja sahanpurun poishuuhtomisen yhteydessä laittaa kuiva ja puhdas laatikko tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiitos vinkistä. Jos täällä on "tee se itse"-porukkaa, niin tuohan on ihan mahti-idea.

   Tuosta halvemmasta rautakaupan pelletistä olinkin tietoinen, mutta meille tulisi hieman vaikeuksia varastoida sitä suurta määrää (asumme kerrostalokaksiossa)

   Kiitos hienosta kommentista! :)

   Poista