- neste, johon kuivahiiva sekoitetaan, ei saa olla liian kuumaa tai hiiva ei yksinkertaisesti toimi. Mielummin hieman viileämpää kuin liian kuumaa!
- alusta ja vaivaa kunnolla, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä.
- älä laita jauhoja liikaa tai leivästä tulee kuivaa ja kovaa
- anna kohota rauhassa noin kaksinkertaiseksi
- nämä säilyvät syömäkelpoisena noin viisi päivää. Pakastimessa pari kuukautta!
Sämpylöihin tarvitset:
- 3 porkkanaa
- 1,5 dl vettä
- 1,5 maitoa
- 1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
- 1 tl suolaa
- n 7 dl jauhoja
- 1 rkl rypsiöljyä
- (seesaminsiemeniä)
Valmistusohje
- pese, kuori ja raasta porkkanat
- ota kulhoon 1,5 dl n 42 asteista vettä. Vesi on sopivaa, kun se tuntuu hieman kättä lämpöisemmältä. Sekoita kuivahiiva veden joukkoon.
- lisää 1,5 dl maitoa ja suola
- lisää jauhot ja alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa astiasta ja käsistä. Jauhoja voi tarvittaessa lisätä hieman lisää, mutta ei liikaa! Muuten leivästä tulee kuivaa ja kovaa. Katso video alla!
- alustamisen loppuvaiheessa lisää öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetki
- anna kohota vesihauteessa, liinan alla noin 30 minuuttia
- vaivaa taikinaa hetki ja pyörittele sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Itselläni on hieman pahana tapana tehdä jättiläissämpylöitä vaikka kuinka yritän tehdä niistä sieviä pieniä! :D
- anna kohota liinan alla n 15 minuuttia
- voitele kohonnet sämpylät vedellä, ripottele seesaminsiemenet päälle ja paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Tässä videoni taikinan alustamisesta ja vaivaamisesta
- Creme Bonjour ruohosipuli
- graavilohta
- sipulia (ei pakollinen, itse rakastan sipulia ja siksi sitä on piilossa lohen alla :D)
- mustia oliiveja
- kirsikkatomaatteja
- tummia kivettömiä viinirypäleitä
- tuoretta ruohosipulia
- levitä Creme Bonjour puolitetuille leivänpuoliskoille
- (laita sipuli niin,että se menee lohen alle)
- asettele viipale lohta
- asettele kaksi "ruohon kortta" eli ruohosipulia lohen päälle
- yhdestä kirsikkatomaatista tulee kaksi leppäkerttua
- pilkottu oliivi ja viinirypäle toimivat leppäkertun päänä ja pilkkuina
Tässä lopputulos! Sämpsistä tuli ihanan meheviä. Vähän ehkä tuntui pahalta puraista leppikseltä pää poikki, mutta hyvää oli! xD
Ei kommentteja