Macaron -leivokset ja kaktus-teemainen koristelu!

Olen käyttänyt jo pitkään apuna lemppari ruokabloggaajani Kinuskikissan reseptejä ja muokkaillut ohjeita omien mieltymysteni mukaan.

Macaron -leivokset ovat olleet mulle kuitenkin mustalammas, koska olen jo kaksi kertaa aikaisemmin yrittänyt niiden valmistusta ja huonolla menestyksellä. Näistä kokeiluista on jo vuosia ja satuin törmäämään todella perinpohjaiseen ja tarkkaan ohjeeseen Kinuskikissan kotisivuilla.

Päätin tarttua härkää sarvista kiinni ja laittaa taitoni testiin!


Pääset lukemaan Kinuskikissan macaron -leivosten ohjeet ja neuvot tästä KLIK. Reseptin alla on myös keskusteluforumi, josta sain neuvoa ja vinkkiejä muiden kokemuksien kautta. Suosittelen perehtymään vinkkeihin ihan tosissaan!

Muutin kyseistä reseptiä siten, että käytössäni oli kahden kananmunan ohje. Muistutan vielä, että macaron -leivosten valmistaminen on melkein ydinfysiikkaa ja gramman tarkkaa hommaa. Älkää kuitenkaan peljätkö kokeilemista. Mullakin meni muutama erä ihan plörinäksi, mutta kokemuksen kautta oppii parhaiten! :)

Tarvitset:Ainesosat
 • 153 g tomusokeria
 • 83 g mantelijauhoja
 • 67 g - 2 kananmunan valkuainen huoneenlämpöisenä 
 • 28 g sokeria
 • ripaus suolaa
 • elintarvikeväriä (käytössäni vihreä pastaväri)
Täyte
 • 1 levy (145 g)Panda maitosuklaata
 • 1 prk (250 g) mascarponea

Valitettavasti desilitramääriä en osaa sanoa. Käytössäni on keittiövaaka (joita saa esim Clas Ohlsonilta noin 15 eurolla), jota suosittelenkin macaron -leivosten käytössä.

Täytevaihtoehtoja on vaikka mitä. Itse käytin mascarpone-maitosuklaasekoitusta.

Valmistusohje
 1. yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri tehosekoittimella siten, että siitä tulee jauhemaista seosta. Itse siivilöin tomusokerin ensin, jotta saisin kaikki mahdolliset paakut pois. 
 2. eroittele valkuaiset ja laita kulhoon. Lisää ripaus suolaa.
 3. vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet hieman kuohkeutta. Tämä vaihe on hankala, koska pitää olla tarkkana, ettei vaahdosta tule liian kovaa.
 4. lisää sokeri kolmessa erässä. Vaahto tulee jättää notkeaksi ja kiiltäväksi
 5. lisää haluttu elintarvikeväri
 6. siivilöi tomusokeri-mantelijauheseos kolmessa erässä valkuaisvaahdon sekaan. Sekoita jauhot tehokkaasti, mutta silti pitäen mielessä, että taikinan tulisi olla suhteellisen kuohkeaa. Valmis taikina on paksuhkoa, mutta tasoittuu sileäksi hitaasti ja varmasti.
 7. laita taikina pursotuspussiin ja pursota kiekkoja leivinpaperille (n 4 cm levyisiä). Kiekot eivät juurikaan leviä uunissa, mutta pursotuksen jälkeen (riippuen pursotuksen määrästä) ja tasoittuessaan sileiksi leviävät hieman.
 8. anna kiekkojen seistä huoneenlämmössä n 30 minuuttia, jotta pinta kuivuu. Voit testata kuivumista sormitestillä (katso alta video)
 9. kypsennä uunin keskitasolla, kiertoilmauunissa noin 130 asteessa 15 minuuttia. Käännä pelti puolessavälissä tasaisen paistotuloksen takaamiseksi.
 10. anna kuorten kunnolla jäähtyä ennen irroittamista. Irroittaessa kannattaa olla varovainen. (katso alta video kuorten irroittamisesta)
yhdistä mantelijauho ja tomusokeri
vaahdoitetut valkuaiset, joihin lisätty tomusokeri-manetlijauhoseos sekä elintarvikeväri
laita taikina pursotuspussiin
pursota kiekkoja ja anna pintakuivua 30 minuuttia
testaa macaron - kuoren pintakuivuus

aina ei voi onnistua. älä anna sen lannistaa! :D

katso video macaron -kuoren irroittamisesta

Täyte
 1. paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa noin 15 sekuntia kerrallaan mikron puoliteholla aina välissä sekoittaen. Suklaa palaa helposti!
 2. sekoita joukkoon mascarpone
 3. tämä on vaihtoehtoista, mutta itse laitan täytteet pursotuspussiin, jotta täytteen lisääminen on helpompaa.
 4. laita täytettä haluttu määrä!Koristelu

Macaron -leivoksiahan voi koristella vaikka millaisiksi tai käyttää esim kakkujen tai leivosten koristeena. Macaron -leivoksia käsiteltäessä kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska sen kuori on hyvin hauras.

Itse käytin kaktus-teemassani ylijäänyttä maitosuklaa-mascarpone-seosta, tummaa suklaata, sokerimassaa, tomusokeri-vesi-massaa ja elintarvikeväriä. Tätä kasatessani totesin kuitenkin, että elintarvikeliimalle olisi tarvetta, koska sen avulla toteuttaminen on helpompaa ja lopputulos olisi siistimpi.

Olen kuitenkin tosi tyytyväinen tähän ekaan kokeiluun! =^-^=

Tein tosiaan vain kaksi annosta näitä kaktuksia. Loput sitten soveltaen.


Ei kommentteja