Matkakohteena Israel

Muutama päivä sitten kotiuduttiin meidän reissusta. Matkailun kohteeksi valikoitui jo viime syksynä Israel!


Tähän kohteeseen päädytiin pitkähkön pohdinnan jälkeen, koska haluttiin reissata jonnekin "eksoottisempaan", josta meillä ei juurikaan ollut ennakko-odotuksia... vaikka toki niitä ennakkoluuloja on AINA, vaikkei haluaisikaan ja siksi odotin laskeutuvani saharaan. :D Hotelli

Itseasiassa hotellin löytymiseen liittyy hauska juttu, sillä ystäväni Krisse (Rise and Sparkle blogi) rakastaa matkaamista ja eri hotellien hintavertailuja ja matkatarjousten bongaamista. :D Päädytiiin siihen ratkaisuun, että annettiin Krisselle meidän hotellibudjetti ja tiettyjä toiveita Hotelliin liittyen. Krisse antoikin meille sitten muistaakseni TOP 5 listan, josta valita ja päädyttiin hotelliin Sea Executive Suites, mikä sijaitsi aivan Tel Avivin rannassa. Meillä oli huoneesta merinäköala! :) 


Hotelli oli tosi upea. Huone oli pieni, mutta tyylikäs ja meillä oli hyvä ilmastointi. Alakerran loungetila oli rento ja mukava, mutta silti "chic" ja näkymä oli rantabulevardille. Tarjolla oli jatkuvasti kahvia teetä yms sekä pikkunaposteltavaa ja illasta, auringon laskettua, aina jokin "yllätysjuoma" esim jääkahvi, kaakao, sapattiviini leivän kanssa ynnä muuta!

Yläkerran kattoterassi oli ihana alue, jota käytettiin aika paljon, melkein päivittäin. Koska kattoterassilla ei ollut baaria tai juomatarjoilua, niin oli sallittua tulla terasille oman viinin kanssa ja viettää iltaa. Me otettiin tavaksi ostaa kaupasta viini ja nautiskella se ihanalla pyöreällä ja pehmeällä makuualustalla tähtitaivaan alla.<3

Palvelu oli myös todella laadukasta ja sain muun muassa itselleni ohuemman peiton, koska alkuperäinen älypaksu höyhenpeitto oli mulle liikaa :D Henkilöstö ja ja lähes kaikki Israelissa vaikutti puhuvan taitavasti englantia.

Hotellin aamupala oli tosi maittava ja tuntui kattavan lähes kaikki Israelin "perinteiset" ruoat eli hummusta, kasviksia (erityisen suosittu tuntui olevan paahdettu kukkakaali, mistä minäkin tykkäsin ihan hurjana) sekä shakshoukaa (kananumnaa höyrytettynä hyvin maustettussa tomaattikastikkeessa). Unohtamatta hedelmiä ja leipiä sekä paljon muuta.

Kattoterassi

lounge-tila

Auringonlasku lounge-tilasta

Tarjolla ollut sapattiviini
Kattoterassilla fiilistelyä

Aamupala

Hintataso

Meidän kohteessa Tel Avivissa (ja ilmeisesti suht yleisestikin) hinnat olivat Suomen tasoa. 1 euro oli noin 4,1 shekeliä ja palvelukulttuuriin kuuluu 10-15 % tippi lopullisen summan päälle. 

alkuruoat noin 9 e

Ruoka

Israelissa harrastetaan todella paljon pähkinöitä, vihanneksia (mun onnekseni ja miehen harmiksi, oliiveja oli joka paikassa) ja kasvisruoka oli tosi suosittua. Erilaisia lihoja ei ollut kauheasti tarjolla, suosituinta vaikutti olevan kuitenkin kana.

Tahini oli tosi yleinen kastike ja sitä laitettiin joka paikkaan. Mulla alkoi pikkuhiljaa tulla tahini korvista. Samoin hummus, vaikka se hyvää olikin. :D Ja loppuajasta käytiinkin sitten ei niin paikallisissa ravintoloissa (kiinalaista dim sumia ja italialaista).

Yksi paikallinen katuruokapaikka oli kuitenkin tosi suosittu ja päädyttiin nappaamaan nämä täytetyt shawarmat noin 8 €. Pita sisälsi munakoisoa, kananmunaa, tomaattia, kurkkua, salaattia, tahinia ja currykastiketta.

Perinteisiä (mulle suositeltuja) Israelilaisia ruokia ovat
  • hummus
  • falafel
  • shawarma
  • tahini
  • munakoiso
  • kukkakaali
  • shakshuka
Joista kokeiltiin kaikkia. :) 


Shawarma: Munakoisoa, kananmunaa, tomaattia, kurkkua, salaattia, tahinia, currykastiketta pitaleivässä. 8 €
Tel Aviv: Israel food

Tel Aviv: Sunset dinner

Ihmiset ja muuta

Ihmiset olivat tosi ystävällisiä ja paikallisia Tel Avivilaisia oli jotenkin vaikea "bongata", koska väestö kaupungissa on tosi värikästä. Hurjasti erilaisia kulttuureja, ihon värejä ja kieliä kuuluu joka suunnasta. Kerran kuului jopa suomea. :D Mua kuitenkin luultiin vain kiinalaiseksi, venäläiseksi ja italialaiseksi.

Koiria paikallisilla oli paljon ja luettiin, että suurin osa lemmikeistä adoptoidaan. Koirat olivat tervetulleita biitsille sekä ravintolaan ja tarjolle annettiin vettä.<3  Kulkukissoja oli melko paljon, mikä pitää rottakantaa aika hyvin kurissa ja kissat vaikuttivat melko tyytyväisiltä. Nähtiin myös paikallisen kalastajan antavan kisuille kalaa.

Tel Aviv on muodin osalta ihan hurjana meitä edellä, mikä pääsi yllättämään. Trendikkäitä aasialaisia merkkejä ja tuotteita oli tarjolla paljon, mutta myös meidän perinteiset Vero Modat löytyivät. En kuitenkaan viettänyt aikaa shoppaillessa, joten ei siitä sen enempää. xD

30 % Tel Avivin väestöstä on gay, joten ympäristö on tosi "kaikki hyväksyvä", mikä näkyy paikallisen asenteissa. Pienenä shokkina tuli kuitenkin se, että sickpäckit ja timmit kropat ovat ihan arkea tässä kaupungissa. Välillä tunsin itseni hieman outolinnuksi, mutta sitten taas toisaalta meh? mitä väliä? Ja kirmasin menemään välimeren kirkkaissa aalloissa omalla bikinikropallani. :D

Katukuvassa näkyi todella paljon tyylikkäitä sähköpyöriä ja nämä sähköavusteiset kevyen liikenteen kulkuneuvot olivat tosi suosittuja.

Kaiken kaikkiaan kaupunki oli super siisti, vaikka pelkäsin, että lämpimän ilmaston vuoksi kävisi ilmi perinteinen "jätevesiongelma" ja sen tuoma haju, mutta siihen ei törmätty

Tel Aviv Beach front - Krishna song
Tel Aviv
Tel Aviv

Nähtävyydet

Tel Avivissa on todella paljon gallerioita ja taidetta sekä muutamia toreja, joista me kävimme Carmel Marketissa. Tarjolla oli ihan laidasta laitaan kaikkea mahdollista. Mitään ei tarttunut, mukaan, mutta torin vilinää oli ihan kiva seurata vierestä.

Carmel market
Carmel marketJuutalainen hautausmaa
Varasimme meille jo ennen matkalle lähtöä päiväreissun Tourist Israelilta. Meidän päiväreissu lähti klo 6:30 aamulla, josta suuntasimme Kuolleelle merelle kokeilemaan pulikointia supersuolaisessa vedessä. Kuollut meri on siis n 400 metriä merenpinnan alapuolella ja siten matalin paikka maapallukalla. Meri kellutti ihan älyttömästi sen suolapitoisuuden vuoksi, mutta hyvin pian se alkoi kihelmöimään/kirvelemään ihoa. Tuo kelluminen oli aika erikoinen kokemus, mutta ranta itsessään ei ollut kauhean houkutteleva tai viihtyisä. 

Seuraavaksi suuntasimme Jerusalemiin, jossa meillä oli Jerusalemin vanhalla puolella ohjattu turistikierros. Pääseminen paikan päälle ilmeni kyllä tosi haastavaksi, koska kyseessä oli ramadanin 2. perjantai, joka on ilmeisen tärkeä pyhäpäivä. Lopulta, pikkukatuja pitkin, jätti-isolla bussilla päästiin perille ja kierrokselle, mikä oli "ihan ok". Tästä meidän piti jatkaa palestiinalaisalueelle Bethlehemiin, mutta sama ruuhka oli myös tällä puolella ja vielä pahempana. Näimme Bethlehemin siis lähinnä bussin ikkunasta, mikä oli tosi harmillista. Sen vähäisen tiedon perusteella oli kuitenkin selvää, että Jerusalemin ja Bethlehemin yleisilmapiiri oli TODELLA erilainen. Bethlehem tuntui vanhoilliselta ja tiukalta Jerusalemiin verrattuna.

Vaikka tämä päiväreissu ei nyt ihan vastannut odotuksiani, niin silti se oli hieno kokemus. Oli koskettavaa nähdä uskossa olevia ihmisiä, jotka pääsivät esimerkiksi itkumuurille sanomaan rukouksensa tai näkemään Pyhän haudan kirkon (Church of the Holy Sepulchre), jonka uskotaan sijaitsevan Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja haudan kohdalla. Olisin kuitenkin itse kierrokselle toivonut enemmän paikkojen historiaa.

Dead sea

Tukeva asento xD

Jerusalem: Church of the Holy Sepulchre
Jerusalem: Church of the Holy Sepulchre 2
Itkumuuri ja Kalliomoskeija
Jerusalem: Lapset lausumassa rukoustaan itkumuurilla
Bethlehem: Church of the NativityRanta on toki tosi iso osa Tel Avivia enkä ihmettele. Rantaviivaa on monta kilometriä, hiekka silkkistä sekä vesi kirkasta ja lämmintä (Toukokuun lopussa +24 C) ihan jokaisessa kohdassa. Tämä unelmabiitsi olikin mulle ehkä yksi reissun kohokohtia ja käytiin miehen kanssa uimassa useaan otteeseen. Ostettiin pallo, jolla pelailtiin ja hypittiin isoissa aalloissa! :DTel Aviv beach

Tel Aviv beach bar

Hieno paikka, muutaman kilometrin kävelymatkan (tai bussimatkan) päässä, on myös vanha satamapaikka Jaffa. Jaffalla on pitkä historia, mikä näkyy sen arkkitehtuurissa ja Jaffa mainitaan myös raamatussa, mikä toi selvästi tietyn suuntaista turistivirtaa paikan päälle.

Yafo - Jaffa
#turisti xD
Yafo - Jaffa 2
Tel Avivissa on myös paljon erikoista arkkitehtuuria, johon ainakin me törmäsimme välillä vain ihan randomisti! :D

Tel Aviv 
Tel Aviv: Hayarkon park
Tel Aviv

Lento ja lentotarkastukset

Finnairin Lento kesti noin 4 h 30 min Ben Gurionin lentokentälle eli aika ei ollut mikään mahdottoman pitkä. Lennot sijoittuivat yöhön, mikä sai ainakin mun rytmini ihan sekasin, pahemmin tosin palattua Suomeen takaisin. Israelin ja Gazan tilanteen takia meidän lentoreittiä oltiin hieman muutettu, mutta muuten Gazan tilanne ei juurikaan vaikuttanut meidän matkaan.

Suomen puolella meno lentokoneeseen oli tosi vaivatonta ja nopeaa. Meitä oltiin peloteltu Israelin lentotarkastuksista, joihin menee tunteja ja jonossa seisotaan kauan. Meitä suositeltiin varamaan 3 tuntia tarkastuksiin, mutta todellisuudessa meillä meni vain noin 20 minuuttia. :D Tarkastuksiin kuuluu pieni turvatarkastajan haastattelu (miten tunnetaan lassin kanssa ja ne), perus laukkujen tarkastukset, passitarkastukset yms. Tarkastuksia oli kyllä enemmän kuin Suomen puolella, mutta ne menivät tosi jouhevasti. En tiedä vaikuttiko tähän se, että meidän lento lähti yöllä klo 1 maissa, joten lentokentällä ei ollut ruuhkaa? En tiedä, mutta kaikki meni kuitenkin ok. :) 


Mitä tykkäsin?

Israelin Tel Aviv on tosi upea kohde. Voisi sanoa, että kaupunki, mikä ei ikinä nuku. Aina tapahtuu jotain oli kello mitä tahansa, joten menoa ja meininkiä riittää, jos sitä kaipaa. Ranta oli upea, mutta silti kaupungilla on tarjottavanaan muutakin kuin vain turkoosi vesi. Erityisesti, jos on halukas menemään kaupungin ulkopuolelle. 

Myös lapsiperheitä oli Tel Avivissa paljon ja lapset oli ottettu rannassakin huomioon leikki- ja vesipuistoineen.
Maassa itsessään oli paljon elämää: kukkia, puita, sisiliskoja... Maan vehreys pääsi yllättämään. Lisäksi ihmisten ystävällisyys ja hyväksyväinen asenne yllätti iloisesti.

Israel on paikka minne voisin mennä uudestaan, jos hintataso olisi hieman alhaisempi. Joka tapauksessa voin lämpimästi suositella Tel Avivia ihan kaikille. :) 


Toda raba Tel Aviv, shalom <3


Ei kommentteja