Maalausterapiaa - tunteet taiteena

Mun muutaman kuukauden bloggausbreikin aikana otin pitkästä aikaa pensselin käteeni ja maalasin. Miltä musta tuntui maalatessani pääsi yllättämään.


Oon aina tykännyt maalata, mutten ole koskaan aikaisemmin maalannut abstraktia enkä oikeastaan tiedä, että miksi mun veri veti maalaamaan tällä tyylillä juuri nyt.
Pohdin kuitenkin, että ehkäpä breikki bloggauksesta ja terapiasta sai aikaan sen, että mun piti päästä purkamaan fiiliksiä edes jonnekin, jotenkin. Sen seurauksena syntyi mun elämäni ensimmäinen abstrakti maalaus:
"Minä nyt - 15.12.2017"

Maalatessani tämän ei ollut tarkoitus näyttää miltään. Halusin vain "vuotaa" fiilikseni kankaalle, jotta saisin ne pois itsestäni.

Valkoinen alue on se mitä näytän ulospäin ja jaan muille, sillä peitän sen piilevän syvän mustuuden, jota tunnen. Kultamaali on se kaunis kultainen tie ja ilon hetket, joita mulla on, kun päivät ovat hyviä. Kimalteleva alumiinihile on kovaa ja terävää ja kuvastaa mun tempperamenttista räiskyvää luonnetta.

Vasemman osion mustan maalaaminen oli melko ahdistava ja kamala kokemus. Se on se kaikki olo, mitä rauhallisen ja vaalean pinnan alla on. Tunne siitä, että hetkenä minä hyvänsä se repeää ja hajoan kappaleiksi. Meinasin väkisin peittää tuota mustaa osaa valkoisella maalilla, koska tunsin, että haluan peittää sen kaiken. En halua nähdä sitä. En halua sen olevan olemassa ollenkaan.

Tässä vaiheessa kesken maalaamisen sain paniikkikohtauksen ja totesin, että on aika laskea pensseli alas ja pitää tauko.Yllätyin siitä, että maalaaminen aiheutti mulle niin voimakkaan reaktion ja kuinka taistelin sitä vastaan, etten kaunistelisi mitään (eli peittäisi mustaa valkoisella), koska se ei ole se mitä oikeasti haluan.


Tämän ensimmäisen maalauksen seurauksena äitini pyysi, että maalaisin hänelle taulun heidän olohuoneensa seinälle. Sovimme, että maalauksesta tulisi iso 80 cm x 100 cm ja maalaisin jälleen samalla abstraktilla tyylillä, tunteitteni ehdoilla. Tämän maalauksen nimeksi tuli:

"Äiti- Osa totuudesta" 23.2.2018

Valitettavasti glitteriä on ÄÄRIMMÄISEN vaikea saada napattua valokuvaan, joten laitoin mukaan vielä ottamani videon teoksesta, missä se pääsee loistoonsa. Suosittelen katsomaan, sillä tämän teoksen pointtina on juuri tekstuurilla, valoilla ja varjoila leikkiminen.

Videon pyöriessä klikkaa videon oikealle alakulmaan, jotta saat kuvan suurennettua.

 

Tämä toi ihan erilaisia haasteita jo siksi, että en ole aikaisemmin tehnyt näin suurta teosta. Myös tieto siitä, että maalaus menisi jollekin toiselle asetti paineita. Huomasin, että ongelmaksi tuli se että aloin maalaamaan sitä, mitä oletin äitini haluavan. Oikeita rehellisiä tunteita, ilman ulkopuolisia vaikutteita, oli siksi tosi vaikea tehdä.

Olin ennen maalausta päättänyt, että teoksen nimeksi tulisi "Äiti", mutta en yksinkertaisesti pystynyt nimeämään teosta niin voimakkaasti. Koin, että tämä maalaus kuvastaa kyllä äitiäni ja suhdettani äitiini, mutta silti huomasin kaunistelevani asioita ja koin pidätteleväni sitä, että mitä halusin maalaukseen oikeasti laittaa. Siksi nimi muuttui ja voi olla, että maalaan Äiti-teemaan vielä lisää teoksia.

Molemmat maalaukset olivat tosi opettavaisia enkä aikaisemmin oikein ymmärtänyt terapiamaalaamisen pointtia. Nyt itse maalatessani tunteitani, asioita avautui tosi paljon ja ajoittain koin olevani tosi haavoittuvaisessa tilassa. Maalauksen eri vaihessa tunsin ja muistelin eri asioita: hyviä hetkiä äidin kanssa ja niitä tosi pahojakin, jotka eivät kuitenkaan tähän maalaukseen päätyneet.

Maalauksen nähneet tuttuni ovat kommentoineet, että he toivoisivat itsekin osaavan maalata. Tähän olen vastannut, että jokainen osaa. Oman taiteen tekemiseen ei ole sääntöjä. Voit heittää siihen maalin lisäksi vaikka kuravelliä mukaan, jos koet, että se on se mitä teos tarvitsee.
Maalaaminen voi olla suurieleistä tai pienieleistä. Pikkutarkkaa tai laakean pehmeää.

Ota rohkeasti pensseli käteesi, mieti mitä tunnetta, väriä haluat ensimmäisen vetosi edustavan ja aloita. Katso minne pensseli vie sinut. :)ps. Omissa maalauksissani käytin akryylimaaleja, muotoilutahnaa(molding paste) sekä glittereitä.

Ei kommentteja