Topin elämää 2.

Mau Mou Mouruaja!

kuva: humanesociety.org
Onko teilläkin kevättä rinnassa?

Koska meidän Topilla tuntuu olevan. Topi on kyllä aina ollut todella puhelias maukuja ja aina tervehtii, kun tulee töistä kotiin. Valittaa, jos on tylsää eikä arvon herraa viihdytetä. Maukuu parvekkeella, kun näkee lintuja. Maukuu, jos jotain jännää tapahtuu. Avomieskin sanoi, että tuo kissa joko nukkuu tai maukuu, ja se on ihan totta!

Ei siinä mitään. Kissa toki saa maukua ja jutella, vaikka meidän kissaherralla ei kyllä ole mikään sulosointunen mauku. Ääni muistuttaa enemmän epäsoinnussa olevaa elektronista kitaraa sähkövialla. Huomaatte varmaan pientä ärsyyntynyttä katkeruutta tekstissä ja sitä se juuri onkin  nukkumattomien öiden ja 24/7 konserttien takia.Olen siis tästä ongelmasta johtuen yrittänyt selvittää, että mitä tuolle jatkuvalle maukumiselle voi tehdä. Kesällä aijomme leikkauttaa kissan, joka toivottavasti rauhoittaa edes hieman. Kasvattaja tosin sanoi, ettei leikkaus juuri vaikuta, koska punatabbynaamio Birmat ovat juuri tuollaisia luonnostaan. Noh.. voi olla, mutta kissa pitää leikkauttaa joka tapauksessa ja edes vähäinen muutos maukumisen määrässä olisi plussaa.

Olen lukenut keskusteluja ja jutellut eläinlääkärin kanssa, mutta ratkaisua ei ole oikein tullut. Yritän siis asettaan mieleni tietynlaiseen rauhaan ja yritän hyväksyä tämän huutavan karvavauvan elämäämme. Toivon myös, että kissa rauhoittuisi jossain määrin iän myötä. Kuin koirat, tiedättekö? Nimittäin koirat YLEENSÄ rauhoittuvat siinä 4-5 ikävuoden paikkeilla.

Perus huutoilme. :D

Olen kuullut myös, että kissakaveri voisi auttaa, mutta olen lukenut myös kauhukokemuksia siitä kuinka on otettu toinen kissa ja sitten MOLEMMAT kissat maukuvat kuorossa. Muutenkin tähän hätään toinen kissa ei ole ratkaisu, koska asuntomme tila on aika rajallinen.

Tähän asti käytetyt kieltokeinot ovat olleet
 • topakka EI (joka ei kyllä toimi maukumiseen)
 • käsien läpsäyttäminen yhteen ja kielto
 • vesipullolla suihkautus ja kielto 
 • totaalisesti huomiotta jättäminen (jolloin kissa maukui huomattavasti enemmän kuin kieltämisellä)
Olen tässä muutaman kuukauden aikana oppinut tunnistamaan kissan eri maukumiset. Milloin jutellaan tai milloin halutaan lisää huomiota. Tarkoituksena ei ole, että kissa lopettaisi maukumisen kokonaan, mutta turha huutaminen ja huomion hakeminen saisi loppua.

Jos kenelläkään teistä olisi auttavia neuvoja, ideoita tai yksinretaisesti kannustavia sanoja, niin pistäkää ihmeessä kommenttia.

3 kommenttia

 1. Tähän on pakko kommentoida, kun oon itse taistellut täysin saman ongelman kanssa viime aikoina (tälläkin hetkellä kissa kulkee ovelta ovella naukumassa). Tosin mun kissani on jo kymmenvuotias ja leikattu maatiaiskissa, joka aivan yllättäen alkoi tuon jatkuvan naukumisen (ja mun kissallani ei myöskään ole kovin kaunis ja hento ääni, päinvastoin. :D). Eläinlääkärin mukaan kissallani ei myöskään ole mitään terveydellistä vikaa, joten ilmeisesti aurinkoinen sää ja aktiivinen luonne jostain syystä laukaisivat tällaisen käytöksen.

  Oon käyttänyt myös kaikkia mahdollisia keinoja kieltämisestä suihkupulloon (lopulta kissa alkoi pitämään vesisuihkuista) ja huomiotta jättämiseen tuloksetta.

  Parhaimmaksi keinoksi olen kuitenkin näistä kaikista todennut täydellisen huomiotta jättämisen epätoivotun käytöksen aikana. Toisin sanoen käyttäydytään kuin kissaa ei edes olisi (sen suuntaan ei saa edes vilkaista), kun se metelöi. Yöksi suljen makuuhuoneen oven ja laitan korvatulpat syvälle korviin (joista on edes vähän apua)ja annan kissan mölytä rauhassa, mitä se ei hirveän pitkään yksikseen ilman huomiota jaksa tehdä. Tärkeää on myös huomoida vasta, kun kissa on rauhoittunut johonkin.

  Kissani Sylvesterin kohdalla huomiotta jättäminen on toiminut niin, että se tulee naukumisensa välissä välillä hämmentyneenä tuijottamaan miksei sitä huomioida, kunnes se rauhoittuu johonkin. :D (Nytkin se meni matolle pesemään itseään. :))

  Ja tietysti kissaa kannattaa huomioida leikein, silityksin, kehuin, herkuin jne. silloin kun se on kunnolla. Leikit saa ainakin Sylvesterin hiljaiseksi pidemmäksi aikaa, muttei itsellä siihenkään tietenkään ole mahdollisuutta tai halua käyttää koko päivää, ja olenkin todennut aktivointilelut (joita oon itse tehnyt mm. talouspaperirullan hylsyistä) parhaimmaksi tavaksi saada kissa viihtymään hiljaa omissa oloissaan.

  Ja hei, kannattaa kokeilla Feliway haihdutinta (tosin meille siitä ei ollut apua).

  Tsemppiä sinne! :) Toivottavasti meidän molempien kissat alkaa rauhoittumaan! :)


  Oho, tulipa tästä pitkä vastaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, joku oikeasti lukee näitä tekstejä?!:D

   Vaikkakin tosi ikävää kuulla,että elät samanlaisessa huushollissa kuin me eli ns kissavallassa. Ovathan nuo ihania, mutta ihan älyttömän vaativia..jopa kissat (ei vain koirat..)

   Kiitti vinkeistä ja sun viesti oli ihana lukea. Ei yhtään liian pitkä!

   Kiitti tsempistä ja samat sinne! :D

   Poista
  2. Jee, merkkiä käynnistä! Hyviä neuvoja tuli Sallalta, mäkin kannatan ignoraamista pikku Topsukalle ;) Tough Love! :D

   Poista