Kuinka usein kissan saa pestä?

Kissamme Topi on puolipitkäkarvainen pyhä birma. Näin keväällä karvanlähtö on ihan järkyttävää ja kuulin jostain, että pesu auttaisi asiaa. Niin sitten kissakaan ei  niele kauheaa määrää karvaa, kun pesee itseään. Mutta kuinka usein kissa pitäisi, tai saa, pestä? Topi sietää tosi hyvin vettä, vaikkei kauheasti pesusta nautikkaan, mutta ei sentään vedä vesikosketuksesta itkupotkuraivareita.

Kuten kuva kertoo: kissan pesu on iloista ja hauskaa yhteistä
aikaa lemmikin kanssa... xD


Otin yhteyttä kasvattajaan ja sain vastaukseksi, että itse on pessyt aina karvanlähdön aikaan kerran eli noin kaksi kertaa vuodessa. Sisäkissaahan ei sinänsä tarvitse kauheasti pestä, koska kissa on hyvin siisti eläin eikä sisällä muutenkaan tule kauhean likaiseksi. Omistaja kuitenkin ehdotti, että Topin totuttaa nuoresta saakka veteen. Itse ihan mielelläni pesisin Topia useimmin kuin kaksi kertaa vuodessa, mutta en halua, että siitä tulee jotain terveysongelmia, kuten ihon kuivumista ja hilseilyä.

Etsin niin suomeksi kuin englanniksikin keskusteluja, koska kasvattaja ei tosiaan sanonut mitään "aikaväliä" esimerkiksi viikon, kuukauden vai puolen vuoden välein. Löysin yhden keskustelun, jossa henkilö oli kysynyt eläinlääkäriltään ja kuukauden välein pesu olisi ok kunhan käyttää myös hoitoainetta ja muistaa huuhdella kissan hyvin. Soittanen kuitenkin vielä eläinlääkäriin varmistaakseni asian ja päivitän tiedon myös tänne. ** Lääkärille soitettu eikä mitään maagista rajaa ole olemassa. Aivan kuten ihmisillä, eläimilläkin on oma ihotyyppinsä: joillakin kuivaa iho herkästi, kun taas osa kestää lähes mitä vain. Jos haluat pestä kissasi useammin kuin esim kerran vuodessa, niin pesujen välissä seuraa kissan ihon ja turkin terveyttä sekä käytä kunnollisia pesuaineita. :)

Kissan kuivaus on myös tärkeää, ettei turkki muutu "rastamaiseksi". Paras vaihtoehto olisi tietysti föönata kissa, mutta aika harvoin kissat ovat ok asian kanssa. Topi EI ole. Fööni muistuttanee hurjasta imurihirviöstä, jota mennään aina pakoon sängyn alle. Kuivaan Topin muutamalla pyyhkeellä lämpimässä paikassa. Esimerkiksi lasitetulla parvekkeella auringossa näin lämpimien ilmojen salliessa. Kampaan harvapiikkisellä kammalla varovasti sen verran mitä kissa sallii.

"Help meee!" Topi pesun jälkeen 

Läppäri huutaa hoosiannaa ja lämmittää mukavasti. ^^
Kuinka kissa sitten pestään ilman kamalaa taistelua? Huomasin,että Topi ainakin ahdistui lavuaarissa, kun yritin pienellä käsisuihkulla pestä. Ajattelinkin,että ehkä isolla normisuihkulla menisi paremmin ja huuhtominenkin olisi helpompaa, kun vettä tulee kerralla enemmän. Kissalla olisi hieman myös liikkumavaraa.

Suihkumme on mukavasti kulmassa, joten otin shampoon ja hoitoaineen lähelleni, kun istuin kasvot nurkkaan päin. Topi oli siis ns nurkkaan ajettuna jalkojeni välissä. :D Otin niskavilloista pitävän, mutta ei liian rajun otteen, jotta kissa pysyi aloillaan ja siitä se sitten lähti. Alhaalla youtube-linkki, josta oli ainakin itselleni suuri apu :)

 

Toivottavasti tästä on edes jollekin hyötyä. :) Kommenttia saa ja pitää laittaa! :D

Suihkunraikkaana parvekepäikkäreillä <3


1 kommentti

  1. Kiitos kirjoituksesta. Aina ajatellut ettei kissaa voi pestä. Mutta löysin kirjoituksesi ja näillä neuvoin meidän neva masquerade paavo oli kylpyammeessa niin kiltisti ja loppuhuuhtelu lattialla onnistui myös hyvin. Hiustenkuivaaja totuteltavissa. Ei sekään ihan kauheaa draamaa aiheuttanut

    VastaaPoista