Synttärilahjakeksit ystävälle

Olen kerran aikaisemmin valmistanut pikeeriä (royal icing), jolla päällystin piparkakkutaloni. Näet sen täältä.

Pikeeri on mulle siis melko uusi tuttavuus, mutta sen kanssa työskentely on tosi hauskaa. Siksi päätin valmistaa koristeltuja vaniljakeksejä ihanalle ystävälleni lahjaksi.Simppeli vaniljakeksiohje

Ainesosat

 • 2,5 dl (n 150 g) pehmeää voita
 • 2,5 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 kananmuna
 • 5-6 dl jauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • halutessasi 1 tl aromia

Valmistus
 1. sekoita tehosekoittimella kulhossa pehmeä voi ja sokeri sekä vaniljasokeri, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa
 2. sekoita joukkoon kananmuna ja halutessasi aromi. 
 3. yhdistä jauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa. Kippaa voi-munaseoksen joukkoon ja sekoita esim puulusikalla pehmeäksi seokseksi.
  Huom! vaikka aluksi tuntuu,että seos on kuivaa ja liian jauhomaista, niin älä huolestu. Kaikkia aineita on kyllä tarpeeksi.
 4. painele ja pyörittele taikinasta tiivis pallo ja peitä esim elmukelmulla. Anna jähmettyä jääkaapissa minimissään 30 minuuttia (tai halutessasi vaikka yön yli).
 5. laita jauhoja alustalle, taikinan päälle ja kaulimeen, jottei taikina tartu pintoihin. Kauli taikina noin 5 mm paksuiseksi. Käytä haluamaasi muottia keksien leikkaamista varten.
 6. laita uuniin 175 asteeseen 8-10 minuutiksi. Keksit ovat valmiita, kun niiden reunat ovat juuri ja juuri saaneet väriä.
Huom! jos et halua käyttää koko taikinaa, niin pakkaa taikina ilmatiiviiseen astiaan/pakettiin ja laita pakkaseen. Pakkasessa taikina säilyy pari kuukautta.

Pikeeri eli royal icing

Ainesosat

 • 2 kananmunan valkuaista
 • 6 dl tomusokeria
 • 1 tl sitruunamehua
 • haluamaasi elintarvikeväriä
 • vettä eri paksuuksien tekemiseen

Valmistusohje

 1. erottele valkuaiset keltuaisista 
 2. mittaa tomusokeri astiaan ja lisää valkuaiset. Vatkaa keksiteholla noin minuutti.
 3. lisää sitruunamehu ja vatkaa noin 5 minuuttia. Pikeerin tulisi olla jämäkkää ja kiiltävää. 
 4. lisää elintarvikeväri lusikalla

Nyt sinulla on pikeerin "pohja". Pikeerin jämäkkyyttä voi säädellä vedellä, mutta lisää vettä aina vähän kerrallaan (n 1 tl kerralla), koska seos juoksettuu nopeasti. Sekoita kulhossa lusikalla, jottei seokseen synny ylimääräisiä ilmakuplia.

Pikeeri kuivuu HYVIN nopeasti, joten peitä esim astiassa istuva pikeeri kostealla paperilla tai pyyhkeellä. Sulje pursotuspussien päät esim teipillä.

Pikeeriä käytetään jämäkämmässä muodossaan rajojen piirtämiseen ja juoksevammassa muodossaan päällystämiseen. Alla kätevä opastusvideo pikeerin käsittelyyn. Eri koostumuksista ja niiden tarkoituksesta aletaan puhumaan noin kohdassa 11:10.

Huom! pikeerin ollessa valmis käytettäväksi. Kopauta sitä kulhossa pöydän pintaan. Näin saadaan ylimääräiset kuplat seoksesta pois. Keksien päällystämisen jälkeen, pikeerin ollessa vielä märkää, näkyvät kuplat voi puhkaista esim neulalla tai hammastikulla.


Pikeerin koostumus keksien rajaukseen (outlining): lusikoidessasi pikeeriä seos on "liimamaista" ja valuu lusikasta klöntteinä.

Pikeerin koostumus keksien päällystämiseen (top coating): lusikoidessasi pikeeriä seos valuu lusikasta suhteellisen hitaasti. Pikeerin valukuvio katoaa muun seokseen joukkoon noin 15 sekunnissa.Pienenä extrana vähän luksusta iholle: Starskin - The diamond mask


Ei kommentteja