Minäkö yrittäjäksi?

Olen jo pidempään miettinyt mun tulevaisuutta ja uskon, että se lepää jossain ruoan, leivonnan ja blogin ympärillä. Samaa mieltä tuntuu mun läheisimmätkin olevan. Epävarmuuksissani en uskalla ottaa ensimmäistä askelta näitä juttuja kohti ja alkaessani oikeasti suunnittelemaan sekä miettimään käytännön asioita, mun energia ja ajatukset eivät vaan riitä sen kaiken käsittelemiseen.

Siksi törmättyäni työkkärin tarjoamaan nuorten yrittäjyyspajaan, pistin hakemuksen menemään. Nyt mut valittiin noin kolmenkymmenen muun kanssa syyskuussa alkavalle kurssille ja pelko sekä epävarmuus valtaa ajatukset.


Mitäs jos en pystykään tähän? Mitäs jos mulle tulee jokin ihme break down? Pystynkö oikeasti yrittäjäksi itsekseni? Pystynkö käsitellä kaiken stressin? Paljonko pitää tehdä mitäkin, että yrittäminen kannattaa? Perustanko kahvilan vai teenkö jotain muuta?

Nää on ne päällimmäiset jutut, joita mieleen tuli, kun näin, että mut valittiin tolle kurssille. Salaa toivoin,ettei mua valittais, jotta mun ei tarvitsisi pohtia näitä kaikkia juttuja ihan tosissaan. 
Tiedän, oon ihan jänishousu välillä.

Hakemuksessa kysyttiin perusjuttuja mun historiasta, liikeideasta, tunnennko yrittäjiä, olenko motivoitunut. Kerroin tosi rehellisesti kaikista mun ideoista ja epävarmuuksista. Myös blogistani ja kaikesta siihen liittyvästä. Hakemuksen jälkeen tuli kutsu haastatteluun, jossa tosi ystävällinen ja jämpti herrasmies kyseli liikeideaan liittyviä juttuja. Haastattelu kesti reilun puoli tuntia ja jo sen aikana ajatuksia lensi tosi taidokkaasti puoleen ja toiseen.

Yrittäjyyspaja itsessään kestää pari kuukautta, joka arkipäivä klo 9-15 ja viikonloppuisin jotain etätehtäviä. Yrityksen perustaminen ei ole edellytys kurssille hakeutumiseen.

Kartoitusjakso 10 pv
Johdatus yrittäjyyteen. 
Liikeidean kiteytys.

Yrittäjyyspaja 30 pv
Koulutus koostuu lähi-, etä- ja verkko-opiskelusta. 
Liiketoiminnan suunnittelun perusteet. 
Asiakkuudet ja tuotteistaminen. 
Markkinoinnin suunnittelu ja verkostot. 
Myynnin suunnittelu ja verkostot. 
Yrityksen talous. 
Yrityksen perustaminen ja ilmoitukset.

Teemapäivät (6 pv) järjestetään pajan lähijaksoa seuraavan 6 kk seurantajakson aikana. Teemapäivän sisällöt vaihtelevat ryhmän tarpeen mukaan esim. asiakkuudet, verkkokauppa, verotus, kansainvälistyminen, markkinointi sähköisessä liiketoimintaympäristössä ja yrittäjyyden monet muodot.


Ehkä haastavin kysymys oli, että mitä hyötyä toivon yrittäjyyspajan antavan mulle ja mun idealle. Suurin ongelmani on ehkä se, etten saan ajatuksiani kasaan ja luotua hyvää konseptia. Tällä hetkellä ideoita tulvii ihan liikaa enkä pysty hahmoittamaan kokonaisuutta tai edes sitä, että millainen yrityksestä olisi oikeasti tulossa. 
Pajassa toivon saavani luotua hyvän pohjan siten, että se olisi oikeasti kannattava. Selvyyttä sille, että pystynkö edes laittamaan omaa yritystä pystyyn. Paljonko tarvitsen pääomaa, tarvitsenko yrityslainaa ja miten niistä selvitään. 

Henkilö, joka minua haastatteli vaikutti omaavan vuosien kokemuksen yrittäjyydestä, antoi hyviä ideoita pienessä ajassa juuri omaa alaani ajatellen ja toivon, että yrityspaja tarjoaa vastaavaa lisää.

Nyt vain rohkeutta ja uskoa itseensä. Fight-oh!


PS. muista hengittää

Ei kommentteja